חזק ואמץ, קורות תנועת השומר הצעיר בצרפת, 1930-1970...ז'אנין לבנה פרנק (Frenk)

תנועת השומר הצעיר, נוסדה בגליציה בראשית המאה העשרים (1913). 

לאט לאט היא התפשטה לארצות אירופה השונות וגם מעבר לאוקיינוסים הגיעה. היא נדדה עם הצעירים היהודים שטעמו את חוויית היחד והשייכות לקבוצת הגיל בה אפשר היה לדבר דברים ברומו של עולם, על עולם של חופש ושוויון ולחלום על ארץ ישראל, כמדינה לעם היהודי. הדמיון הרב בין חניך התנועה בצרפת, או בבולגריה מבליט את המאחד והדומה, אך, יחד עם זאת לכל תנועה בכל ארץ סיפור ייחודי משלה. ועתה נכתב הספר על תנועת השומר הצעיר בצרפת. תנועה שראשיתה בצרפת ב-1930 והיא ממשיכה להתפתח ולהתקיים גם היום בשנות ה-20 של המאה העשרים ואחת.

ענני מלחמת העולם השנייה, שהתקרבו מכיוונה של גרמניה הביאו את השומר הצעיר להתאחד תחת המסגרת הכללית של החלוץ שהיה הגוף הייצוגי לכל תנועות הנוער היהודיות והחלוציות בצרפת ובפריז בפרט. הם המשיכו לפעול עד ראשית האקציות הגדולות ביולי 1942, אז מתפזרים  חברי התנועה ורבים עוברים לחלק הדרומי של צרפת וחלקם אף יורדים למחתרת. אחדים מהם נהפכו לדמויות מרכזיות בסיפורה של ההתנגדות היהודית בצרפת.

הקשר בין הארצות השונות נשמר גם בתקופת המלחמה, כאשר הייני בורנשטיין שישב בשוויץ הניטראלית מצליח לשלוח לחברי התנועה בצרפת מכתבים, חבילות מזון, ניירות חסות, כספים וחומר חינוכי. דברים העוזרים להציל חיים וגם מחזקים את תחושת השייכות של חניכי תנועת השומר הצעיר לחבריהם באירופה ובארץ ישראל.

בתום המלחמה,. תנועת השומר הצעיר נרתמה לשיקום הילדים והנוער שרבים מהם נותרו ללא הורים ובהם גם ילדים פליטים מפולין. התנועה מקימה שני בתי ילדים המחנכים ברוח ארץ ישראל ולבסוף עולים הנערים לארץ ועוזרים בהקמת המדינה. התנועה מעורבת  גם בשיקום הקהילה היהודית וקבלת העולים הבלתי לגאלים המאורגנים בארגון 'הבריחה' שעברו מפולין לגרמניה ומשם לצרפת בה עלו על אניות בדרכם לארץ ישראל.

כאשר נתפסו מעפילי ה"אקסודוס" והועברו למרסי, חברי השומר הצעיר נרתמו לעזרת המעפילים במשלוח של מזון ותרופות. חברי השומר הצעיר גם היו פעילים מאד בהפגנות הרבות כנגד הבריטים, הפגנות אשר השפיעו על דעת הקהל העולמית לאשר עלייה חופשית של יהודים לארץ ישראל ולהקים את מדינת ישראל.  

האנטישמיות בצרפת הורגשה בשנות ה-60 של המאה שעברה, במיוחד בזמן מלחמת אלג'יר. חברי השומר הצעיר היו מעורבים בהסברה למען ישראל ובלימת התעמולה האנטי ישראלית בקרב סטודנטים צרפתים בעקבות מלחמת ששת הימים. בנוסף הם נרתמו לגיוס תמיכה ביהודי ברית המועצות המבקשים לצאת מארצם ולעלות לארץ ישראל.

האנטישמיות עודדה שיח של הכחשת השואה, לעומתה חברי השומר הצעיר התעסקו בהנחלת זיכרון השואה. לשם כך הם מגייסים את אנשי השם, ז'אן פול סארטר, סימון דה בבואר וקלוד לנצמן  שהגיעו לביקור בארץ במרץ 1967, ממש לפני פרוץ הקרבות. הם מבקרים בלהבות הבשן, קיבוצו של הייני בורנשטיין. ונפגשים עם אנשי השמאל בגבעת חביבה.

תנועת השומר הצעיר בצרפת, בשנות ה-70 של המאה שעברה, הייתה תנועה רדיקלית ושמאלנית יותר מהמקובל בארץ, אך היא הלכה על החבל הדק ולא פסקה להיות תנועה ציונית  הדוגלת בעלייה.

אחת הבוגרת שעלו מצרפת היא מחברת הספר לבנה פרנק. שהיא וחבריה לגרעין הלכו להשלים את קיבוץ רבדים והיו בין הלוחמים במלחמת יום כיפור.

הספר של לבנה, מספר את סיפורה של תנועת השומר הצעיר  בצרפת עד שנות ה-70 של המאה שעברה,

אך כפי שאתם יכולים לראות בתמונת הכריכה האחורית, הסיפור לא תם וגם כיום יש מי שכותב פרקים חדשים בסיפורה של תנועת השומר הצעיר בצרפת.

 

עלות הספר היא 85 ₪ ועוד 25 ₪ דמי משלוח בארץ. 

בתוקף עד 30/07/2031

110

תשלום